LIŠOVŠTÍ ZASTUPITELÉ DRAMATICKY ZVEDLI DANĚ Z NEMOVITOSTÍ

Posledního zářijového dne se na zasedání Zastupitelstva města Lišov projednávalo výrazné zdanění nemovitostí. Přestože se na první pohled zdálo, že se jedná o nepodstatnou záležitost, nebyla to tak docela pravda. Současná radnice nakonec svůj návrh prosadila.

Rada města doporučila zrušit starou vyhlášku z roku 2008, která stanovovala snížený koeficient daně z nemovitostí v místních částech. Odůvodněním se stal argument, že se jedná o pouhou „formalitu“, neboť stará vyhláška se i tak ruší ze zákona. Nikdo z radních však již neuvedl, že touto “formalitou“ v podstatě potichu dojde ke zvýšení daně z nemovitosti u stavebních pozemků a obytných budov ve venkovských částech obce o 40 procent! Doposud platná vyhláška přitom určovala na vesnicích právě snížený koeficient. Na toto „tiché“ zvýšení upozornil opoziční zastupitel Michal Koblížek (Pro Lišovsko), který zároveň navrhl, aby byl do nové vyhlášky snížený koeficient pro místní části opět doplněn.

Pro představu přítomných uvedl příklady místních koeficientů v Třeboni, kde si mohou díky dobrému hospodaření dovolit daň z nemovitostí v příštím roce dokonce výrazně snížit. Pro snížení vystoupili i občané z řad veřejnosti. Oprávněně argumentovali velkými usedlostmi a majetky zděděnými po svých předcích na venkově. Starosta Jiří Švec (SNK Lišovsko, STAN) tento návrh zlehčoval a okomentoval to jako střelbu do vlastní nohy – pro tento návrh odmítl zvednout ruku s tím, že mu to přišlo jako zbytečné gesto úspory několika stokorun pro pár lidí. Chvílemi to vypadalo, že vlastně nechápe, co způsobí souhlasem se zrušením stávající vyhlášky. Jedním dechem uvedl, že by pro zvýšení daní nezvedl ruku nikdy. Smysl to moc nedává. Zcela nepochopitelně nesouhlasili s návrhem pana Koblížka ani čtyři další koaliční zastupitelé pocházející z místních částí, a to Jan Kročák (SOC.DEM), Michal Přibyl (SNK Lišovsko), Iva Svobodová (SNK Lišovsko) a Michal Pártl (nestr., ODS), který se sice zdržel hlasování, čímž ale zvýšení daně také umožnil. Ti všichni (včetně starosty) paradoxně zastupují zájmy venkovského volebního obvodu.

Některým majitelům zemědělských usedlostí a stavebníkům se tímto nerozvážným krokem většiny lišovských zastupitelů zvednou daně minimálně o několik tisíc ročně. Na „formalitu“ to tedy nevypadá. Spíše na další vytahování peněz z kapes nás, občanů. Otázkou je, zda se to slučuje s dobrým hospodařením, třeba tak jako v sousední Třeboni. Odpovězme si sami, opravdu by takhle měla fungovat obec vstřícná ke svým občanům?

 

Jaroslava Pouzarová