SLUŽBY MĚSTA LIŠOV – MODERNÍ ZÁZRAK NA JIHU ČECH

V posledních letech se město Lišov stalo synonymem pro sídlo úspěšných městských služeb, které neustále rozšiřují své portfolio a získávají uznání nejen mezi obyvateli, ale i v širším regionu. Starosta města Lišov Jiří Švec na zasedání zastupitelstva v listopadu 2023 hrdě prohlásil, že městu mohou ostatní jen závidět, a to nejen kvůli široké nabídce služeb, ale také díky majetku a vybavení, které tento městský podnik za několik málo let nashromáždil.

Služby města Lišov nezahrnují jen běžnou údržbu veřejných prostranství, ale i komplexní technické činnosti. V jejich vlastnictví je několik traktorů značky John Deere, štípačka na dřevo, pásová pila a další technika potřebná pro údržbu a těžbu v místních lesích a podél komunikací. Tato zařízení jsou klíčová pro správu městských lesů a obecních cest, které vyžadují pravidelnou péči. Vzhledem k tomu, že objem práce v lesnictví překračuje i nadále kapacity vlastního vybavení, město si najímá i externí těžaře. Ke spokojenosti chybí snad už jen bagr, například k hloubení a čištění rybníků, kterých má Lišov také poměrně dost.

Další významnou oblastí činnosti je provoz plynové kotelny, odbahňování rybníků, a péče o městskou zeleň a chodníky. V režii Služeb nyní také nově vznikají trvalkové záhony, které přispívají k estetice veřejných prostor. V případě potřeby se Služby starají o zahrady některých obyvatel, nejen z Lišovska. Je vidět, že zájem o služby je. Jednatel pan Lubomír Šruc, dokonce kdysi zmínil na schůzi zastupitelstva ambici na zřízení vlastní benzinové stanice, takový Lišov Oil, což by bylo dalším významným krokem v rozvoji tohoto komunálního podniku.

Služby města Lišov jsou nejen rozmanité, ale podle článku v Lišovském zpravodaji 1/2023 jsou schopny obstát i v konkurenčním prostředí. Už dávno se neomezují jen na údržbu města a okolí, ale podílejí se i na investičních projektech, čímž přispívají také k rozvoji celé obce. Navzdory těmto úspěchům však zůstávají částečně závislé na podpoře ze strany města. Rada tak každoročně navrhuje příplatek k základnímu kapitálu, což je nutné k pokrytí závazků z minulých let. Na prosincovém zasedání zastupitelstva v roce 2023 zazněl návrh opoziční zastupitelky Zdenky Eliškové (Pro Lišovsko) na ukončení těchto „dotací“ pro Služby města Lišov. Starosta města Lišov Jiří Švec vysvětlil, že příplatek je schvalován každoročně na základě smlouvy, a proto nelze tento návrh přijmout. Ovšem k povinnému zveřejnění účetních uzávěrek v obchodním rejstříku zatím nedošlo. Ale což. To lze snad odpustit.

Věříme že, současný neuvěřitelný růst a rozšiřování činností Služeb města Lišov má velký potenciál do budoucna. Sofistikovaný přístup, neustálá modernizace, nepřebujelý personál i vliv a mandát jednoho ze zaměstnanců Služeb přímo v radě města Lišov jsou dobrým předpokladem pro budoucí úspěchy. Služby Lišov zůstávají ojedinělou záviděníhodnou městskou společností. Její prosperita v mnohém připomíná legendární JZD Slušovice, které zažilo dramatický vzestup, ale bohužel i pád. Tak co dodat na závěr. Jen tak dál!

Martin Filip

Zastupitel města Lišov