ZLATÉ VEJCE

Na březnovém zasedání zastupitelstva města jsme projednávali bod: Návrh Memoranda o společném postupu města Lišova a vlastníků pozemků v lokalitě Větrník dle Územní studie Lišov „Větrník“. Okolo tohoto bodu se otevřela rozsáhlá diskuze jak zastupitelů, tak i přítomných vlastníků pozemků. Zaujal mne příspěvek pana doktora Vladimíra Chlouby (ČSSD). Osobně by byl rád za takový pozemek. Najednou by totiž měl parcelu v hodnotě 3 až 5 milionů. Byly tam louky a budou to stavební parcely! Pro stavebníky tedy, z pohledu pana doktora Chlouby, vidina v podobě stříbrného tácu se zlatým vejcem jako vstřícný krok od města! Přišlo ale město Lišov opravdu se zlatým vejcem na stříbrném tácu?

Pokud porovnám tuto záležitost s několika posledními změnami územního plánu, kterými město proměnilo několik luk a pozemků ve stavební parcely a nezatěžovalo výstavbu v těchto lokalitách územními studiemi, a vezmu-li v potaz, že jejich vlastníci měli či mají tyto pozemky ne pro své vlastní bydlení, ale jako komerční záležitost, pak v případě lokality Větrník, kde valná část vlastníků má svůj pozemek jako pozemek pro stavbu svého vlastního rodinného domu, s příspěvkem pana doktora Vladimíra Chlouby musím z velké části nesouhlasit.

A co vlastně územní studie je? Územní studii si můžeme představit jako dokument, který obsahuje veškeré návaznosti daného území. Je v ní upřesněno, v jakých částech je umožněna jaká výstavba, jak budou objekty napojeny na technickou a dopravní infrastrukturu a jak bude oblast vypadat po krajinné stránce. Navíc se všemi navrženými řešeními musí souhlasit dotčené orgány a všichni majitelé parcel. Územní studie je časově náročnou činností a v některých případech může schvalovací proces trvat i několik let. Pokud je však v územním plánu uvedeno, že daná lokalita bude řešena územní studií, bez jejího vypracování a schválení není možné stavět a cokoliv na parcelách tvořit. Je lokalita svázaná územní studií ještě zlatým vejcem? Čím jsou pak lokality územní studií nezatížené?

Jestliže se zaměřím na to, že stavebníci na Větrníku mají přispět bezplatně kusem svého pozemku na rozšíření stávající komunikace v majetku města a na vybudování chodníku a také zároveň i finančně přispět na tuto infrastrukturu, aniž by jim byla známa výše příspěvku, pak je pro mne udivující, že v jiné lokalitě, kde chce město vybudovat též komunikaci s přilehlým chodníkem, za malou část pozemku potřebnou pro výstavbu zaplatilo jako za drahocenný stavební pozemek, i když vybudování komunikace a chodníku je i v zájmu dotyčného občana, protože vzniklá komunikace a chodník povedou i k jeho rodinnému domu.

V neposlední řadě se musím zaměřit i na to, že někteří vlastníci v lokalitě Větrník chtěli stavět již před několika lety, kdy cena výstavby byla značně nižší. Jen díky obsáhlým a zbytečným obstrukcím ze strany města jim bude případná stavba značně prodražena.

Pokud toto vše vezmu v potaz, pak o zlatém vejci na stříbrném tácu nemůže být ani řeč. Lišovským občanům, kteří zde chtějí stavět a žít, bychom měli vycházet vstříc a ne je šikanovat. A nebo je dokonce nazývat nevděčníky!!!

Ondřej Kubala